Lees hier mijn nieuwsbrieven en artikelen met waardevolle tips en adviezen.      


Wegen is weten! - vrijdag 22 maart 2024

Belangrijke aspecten voor de juiste weging op de weegbrug.

 

Een goede weging is belangrijk voor een juiste bepaling van het gewicht. Voor de weging van een voertuigen wordt een weegbrug gebruikt. Om de weging goed uit te voeren zijn een aantal zaken van belang. De weegbrug dient allereerst goed te zijn ingesteld, vervolgens goed onderhouden en tot slot ook regelmatig gecontroleerd. Deze 3 aspecten worden in dit artikel verder beschreven en toegelicht. Alleen met voldoende kennis en informatie over het gebruik van de weegbrug kan er een goede weging worden gemaakt.
 

 

Wat is het doel van een goede weging?

Het wegen van een voertuig wordt vooral uitgevoerd voor het bepalen van het gewicht van de te vervoeren goederen. Dit is vooral van belang als het gewicht bepalend is voor de financiële afrekening. Dit is een weging voor handelsdoeleinden.

Een niet goede weging kan verspilling van geld tot gevolg hebben. Er kan in het verdere proces meer of minder product worden verwerkt zonder dat het in de administratie juist wordt verwerkt. Dit resulteert in een onjuiste rapportage en foutieve calculatie. Een wegingen wordt vaak ook uitgevoerd om overbelading te voorkomen. Een te zwaar beladen voertuig heeft een langere remweg en kan schade aan het wegdek of voertuig veroorzaken.

Waarom is het belangrijk om met een goed ingestelde weegbrug te werken?

Een goed werkende weegbrug geeft geen verstoring van het bedrijfsproces door foutieve verwerkingen, onverwachte controles of reparaties. Bij wegingen voor handelsdoeleinden wordt het juiste gewicht afgerekend. Dit geeft vertrouwen in de wegingen en zal ook weer leiden tot een positieve reputatie. Vaak zijn de eisen voor de weegbrug ook onderdeel van het kwaliteitsmanagementsysteem.

Hoe laten we de weegbrug goed werken?

Om de weegbrug goed te laten werken is het belangrijk dat de weegbrug op de juiste manier is afgesteld. Belangrijk hierbij is het keuren, kalibreren en justeren.

Iedere weegbrug die gebruikt wordt voor handelsdoeleinden, overheidsdiensten (zoals politie of douane) en voor wegingen in het kader van veiligheid, gezondheid en milieuzorg moet zijn gekeurd. Keuren werd in het verleden ook wel ijken genoemd. De eisen die aan weegbruggen worden gesteld staan vermeld in de metrologiewet. De controle hierop wordt uitgevoerd door het ‘Agentschap Telecom’. De keuring van de weegbrug wordt uitgevoerd een gecertificeerd bedrijf. Bij het keuren wordt gekeken of de mogelijke afwijking binnen de wettelijke tolerantie valt. De toegestane tolerantie wordt berekend aan de hand van de nauwkeurigheid van de weegbrug en de hoogte van het gewogen gewicht. Na een keuring wordt de weeginstallatie voorzien van een certificaat en zegel. In Nederland staat er geen termijn voor de geldigheid van een keuring, echter kan er wel steekproefsgewijs een controle plaatsvinden met mogelijke maatregelen als de weegbrug een lange tijd niet is gekeurd. Na een aanpassing of reparatie die invloed heeft op de wegingen dient er een herkeuring plaats te vinden. Het is wel aan te bevelen om de weegbrug regelmatig te keuren om onder andere de klant of leverancier vertrouwen te geven dat de wegingen juist zijn. Wordt de weegbrug niet voor handelsdoeleinden gebruikt dan is het voldoende om de weegbrug regelmatig te kalibreren.

Bij het keuren wordt alleen gekeken of de weging binnen de wettelijke toleranties valt. Bij het kalibreren wordt ook gekeken naar de afwijking die de weegbrug aangeeft tussen het werkelijke gewicht en het gemeten gewicht. Het is belangrijk om regelmatig de weegbrug te kalibreren om nauwkeurig en betrouwbaar te blijven wegen. Hoe vaak er gekalibreerd moet worden is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de mate van belasting tijdens de wegingen. Dit heeft immers invloed op het verloop van de weegbrug en dus het ontstaan van afwijkingen. 

Nadat bij het kalibreren de werkelijke afwijking van de weegbrug is vastgesteld zijn we toe aan het ‘justeren’. Hierbij wordt de weegbrug weer op het 0-punt ingesteld, zodat de gemeten waarde overeenkomt met de werkelijke waarde.

Het dagelijks gebruik van de weegbrug.

Kalibratie en juiste afstelling van de weegbrug is uiteraard belangrijk voor een goede weging, maar dat staat of valt bij een juist dagelijks gebruik met de bijbehorende controles.

Voor een goede werking is het belangrijk dat de weegbrug schoon is. Dit geldt zowel voor een bovengrondse als verdiepte weegbrug. Er mag geen vervuiling aanwezig zijn die de weegelementen in hun werking kunnen beïnvloeden. Vooral bij verdiepte weegbruggen dient de fundatiebak van binnen droog te zijn. Uiteraard dient ook het weegbrugdek volledig vrij te kunnen bewegen.

De regelmatige eigen controle.

Naast de wettelijke en periodieke controles door externe gecertificeerde bedrijven is het ook belangrijk om zelf dagelijks of wekelijks visuele controles uit te voeren.

Bij de eigen controles zijn de volgende punten van belang:

1. Voer de controles volgens een vast schema regelmatig uit. Dus niet alleen wanneer het uitkomt.

2.   Contoleer of de markeringen en verzegelingen nog aanwezig zijn. Als deze ontbreken mogen er geen handelswegingen worden uitgevoerd.

3.   Controleer of het weegbrugdek volledig vrij ligt met een voldoende buffer aan alle kanten. Zodat een kleine vervuiling (bijvoorbeeld een stukje grind) niet direct tot een verstoring kan leiden.

4.   Controleer of er geen water in de fundatiebak staat.Vooral vocht op elektronica is een grote boosdoener.

5.   Controleer op zichtbare slijtage en een goede werking van waterafvoer. 

6.   Controleer of er geen vervuilingen of beschadigingen op de weegcomponenten zitten. 

7.   Controleer ook regelmatig op een juiste weging door het uitvoeren van een eigen controleweging met bij voorkeur vaste referentiegewichten.

Goede controles en preventief onderhoud zorgen ervoor dat de weegbrug nauwkeurig en betrouwbaar blijft wegen, de onderhoudskosten beheersbaar blijven en de levensduur verlengd wordt.

Het uitvoeren van controlewegingen.

Naast de visuele controles is het ook belangrijk om regelmatig de werking van de weegbrug te meten. Dit zijn controles tussen de kalibraties door. Het is belangrijk om dit met een vaste regelmaat uit te voeren en de metingen goed te registreren. Hiermee kan een geleidelijk verloop van eventuele afwijkingen vroegtijdig worden vastgesteld. Om een goed beeld van de werking van de weegbrug te verkrijgen is het ook raadzaam om bij een controleweging meerdere wegingen direct achter elkaar uit te voeren om eventuele individuele weegafwijkingen te ondervangen. De controleweging kan het beste worden uitgevoerd met een gewicht van ongeveer 80% van de maximale capaciteit van de weegbrug. Dit komt vaak ook overeen met de reële gewichten van de te wegen voertuigen.

In de meeste gevallen wordt de controleweging uitgevoerd door met een voertuig meerdere weegbruggen onderling te vergelijken. Hierbij moet wel worden aangemerkt dat dan in feite gekeken wordt naar het verschil tussen de weegbruggen. Het is daarom belangrijk dat de referentieweegbrug het werkelijke gewicht aangeeft.

Hoe vaak een controleweging moet worden uitgevoerd is afhankelijk van de gebruiksintensiteit en de belasting van de weegbrug. Een belangrijke overweging voor het bepalen van de regelmaat is ook de ‘business impact’ van de wegingen die dagelijks of wekelijks worden uitgevoerd. Er wordt dus niet alleen gekeken naar het gewicht wat over de weegbrug gaat, maar ook de waarde daarvan. Een kleine afwijking al gauw in de papieren lopen. De afwijking kan natuurlijk in het voor- of nadeel werken. Maar duidelijk is wel: het voordeel voor de één is het nadeel voor de ander.

Misverstanden over weegbruggen.

Over weegbruggen gaan wel eens beweringen de ronde die niet juist zijn.

Zo heeft de positie en de aslast van het voertuig op een goed ingestelde weegbrug geen invloed op een juiste weging. Wel heeft de aslast invloed op de sterkte van de weegbrug. Bij voertuigen met hoge aslast zal de constructie van het weegbrugdek zwaarder moeten zijn uitgerust. In het Nederlandse klimaat heeft de temperatuur geen invloed op de werking van de weegcomponenten. De weegbruggen geven een goede weging tussen de temperaturen tussen de -50 °C en +50 °C.

Samenvattend.

Een goede weging is belangrijk voor een goede afrekening van de goederen. Een juiste periodieke instelling en vervolgens regelmatig controle en onderhoud zijn bepalend voor een goede weging. Deze goede wegingen voorkomen onzichtbare verspillingen, schades en eventuele boetes onderweg.  


Wil je meer weten over het optimaliseren van de logistieke processen in jouw organisatie, neem dan contact met mij op via info@logis-dienstverlening.nl. Kijk voor meer informatie verder op deze website.

Vind je dit een interessant artikel of kunnen je relaties en connecties er hun voordeel mee doen? Deel dit artikel in je netwerk! 


Terug naar de vorige pagina >