Lees hier mijn nieuwsbrieven en artikelen met waardevolle tips en adviezen.      


Wie gaat het werk nu doen? - zaterdag 2 juli 2022

De bezetting van de arbeidsmarkt gaat nu echt pijn doen!
 
De opleving van de economie na corona laat nu de zwakke plekken in de arbeidsmarkt pijnlijk naar voren komen. In veel sectoren komen we nu medewerkers tekort. Rond de 80% van alle sectoren hebben te kampen met een gebrek aan personeel.  
 
Deze tekorten zijn zeer moeilijk aan te vullen. Van zowel de kant van de politiek als het bedrijfsleven worden oplossingen aangedragen met elk hun eigen voor- en nadelen. 
  Afbeelding invoegen
 
Ken jij de belangrijkste invloeden voor een succesvolle invulling van de arbeidsbehoefte?
 1. Hand. De nieuwe medewerker moet de vaardigheden van de werkzaamheden goed kunnen uitvoeren.
 2. Hoofd. De nieuwe medewerker moet ook over voldoende theoretische en praktische kennis van de werkzaamheden beschikken.
 3. Hart. Het begrip hart kan vrij vertaald worden als hart van de zaak of werkzaamheden. In wezen kan je het ook omschrijven als motivatie.
 4. Afstand. Reizen in Nederland duurt lang en is duur. De afstand van het woon- werkverkeer moet in een juiste verhouding staan tot de werk-privé balans en de kosten.
 5. Salaris. Het nieuwe salaris moet aansluiten bij het opleidings- en ervaringsniveau en de gewenste of huidige levenstandaard van de medewerker. 
Indien niet voldoende aan deze aspecten wordt tegemoetgekomen zal het een grote opgave blijven. Er moeten van beide kanten concessies worden gedaan om de gaten overbrugbaar maken met een match tot gevolg. Van zowel de kant van de politiek als het bedrijfsleven worden oplossingen aangedragen met elk hun eigen voor- en nadelen. 
 
Welke oplossingen ga je kiezen.
Gezien de belangrijke invloeden voor de arbeidsmarktinvulling zijn de volgende 10 eenvoudige acties voor handen om van uitdagingen naar oplossingen te komen.
 • Voldoende scholing van de huidige en nieuwe medewerkers is noodzakelijk om iedereen op niveau en gemotiveerd te houden.
 • Hou de medewerkers gemotiveerd en betrokken door ze niet alleen als ‘handjes’ te zien, maar als belangrijke schakel in het productieproces. Betrokken medewerkers zijn gemotiveerd goede kwaliteit werk af te leveren.
 • Werf nieuwe medewerkers niet alleen via de traditionele kanalen zoals advertenties en uitzendbureaus, maar vooral ook een actieve werving via social media en ga netwerken.
 • Ga ook ‘buiten de paden’ denken en kijk naar zij-instromers. Bij een goede klik en motivatie gaan ook de niet zo voor de hand liggende kandidaten een goede bijdrage leveren aan de bedrijfsactiviteiten.
 • Staar je niet blind op wat je nu nodig hebt, maar kijk ook vooral welke competenties in de toekomst belangrijk zijn. In een snel digitaliserende wereld is een vakbekwame kandidaat maar digibeet niet altijd de beste keuze.
 • Kijk bij een dringende invulling ook naar kandidaten binnen de eigen organisatie.
 • Pas eventueel de werkprocessen aan. Leg tijdelijk de ‘lat’ wat lager of verlaag de diversiteit van de werkzaamheden (taakvernauwing), om dit later met scholing en taakverbreding weer naar het gewenste niveau en omvang te brengen.
 • Wees zuinig op je medewerkers. Door de grote concurrentie op de arbeidsmarkt zijn er voldoende kapers op de kust die het op je medewerkers hebben voorzien.
 • Om de arbeidskrapte deels het hoofd te bieden moet er gedacht worden aan het mechaniseren en automatiseren van de werkzaamheden.
 • In het uiterste geval moet er gewoon besloten worden om werkzaamheden te outsourcen. Immers voor werkzaamheden die je niet zelf hoeft uit te voeren heb je ook geen medewerkers nodig. Belangrijk is wel dat de outsourcing goed gecoördineerd en gecontroleerd wordt.     
Berusten in je lot?
Als open deur geldt dat voldoende bekendheid en een goede reputatie in de markt een belangrijke bijdrage kan leveren aan het aantrekken van nieuwe medewerkers. Als de genoemde mogelijkheden niet tot een oplossing zal leiden, dan rest er maar één antwoord die geen ondernemer wil horen en dat is: ‘Roeien met de riemen die je hebt’ of ‘berusten in je lot’.   
 
Wat nu?
Uiteraard wil je niet berusten in je lot, maar verder vooruit met je onderneming. Wil je je processen aanpassen en verbeteren om tot een betere personele invulling te komen? Neem dan contact met mij op. We kijken dan naar de mogelijkheden om een betere invulling te geven aan je personele bezetting. 
 
Contact opnemen doe je via het emailadres info@logis-dienstverlening.nl. Kijk voor meer informatie op de website www.logis-dienstverlening.nl .
 
Vind je dit interessant artikel of kunnen je relaties er ook hun voordeel mee doen? Deel dit artikel in je netwerk! 
 
 
 


Terug naar de vorige pagina >